Krimi
Satudarah har "med stor sorg" opløst sig selv. Men i samme åndedrag er en ny rockerklub opstået i Danmark.
I de 10 år rockerklubben Satudarah MC har eksisteret i Danmark, har den været særdeles aktiv. Men torsdag meddelte klubben, at den nu opløses og ændrer navn til Comanches MC.
Årsagen, meddelte klubben til Ekstra Bladet, var "længere tids uenigheder med andre lande" om, hvilken kurs klubben skulle indtage.
Carsten Norton har fulgt bandemiljøet i 12 år, han er journalist på Frihedsbrevet og forfatter til flere bøger om rockermiljøet. Ifølge ham kan der være tale om andre ting, der ikke handler om interne uenigheder.
- Det har jo lov at stå til troende. Men det er nærliggende at lave den analyse, at det også kan handle om, at man prøver at imødegå en opløsningssag, som justit*ministeren har varslet, siger han.
Hvis Justit*ministeriet skal have succes med en opløsningssag, skal det kunne påvise, at der er tale om en organisation, der alene virker ved kriminalitet og vold. Det var det i stand til med banden Loyal to Familia (LTF), der i 2021 blev dømt ulovlig.
Bekæmpes med "alle redskaber"
Klubben har i det seneste årti været så aktiv, at det ikke er undsluppet Justit*ministeriets opmærksomhed.
Justit*minister Peter Hummelgaard (S) har i et folketingssvar oplyst, at rocker- og bandegrupperinger skal bekæmpes med "alle de redskaber, vi har til rådighed".
- Justit*ministeriet har ligefrem sat navn på Satudarah og ikke på Hells Angels eller Bandidos. Man vil gerne se på, om man kan opløse nogle bander, og de starter så med at rette kikkerten mod Satudarah, siger Carsten Norton.
Og det har efter alt at dømme gjort indtryk på klubben, mener han. For Satudarah er underlagt forbud i oprindelseslandet Holland og i Tyskland, og i Norge arbejdes der på en opløsningssag.
- Hvis Norge får deres forbud igennem, er der rygter om, at det kan betyde et de facto forbud i Europa mod at kalde sig Satudarah, siger Carsten Norton.
Da Ekstra Bladet 11. maj kunne berette om navneskiftet, sagde klubbens talsmand, Daniel Poulsen, at der var tale om en decideret lukning.
Den meddelte han "med stor sorg i vores hjerter", og slog fast, at klubben nu er fortid.
Men på trods af nyt navn og nye rygmærker er der ikke meget, der på nuværende tidspunkt tyder på, at Comanches MC vil adskille sig grundlæggende fra Satudarah.
- Mig bekendt er det én til én det samme persongalleri. Men vi kender jo ikke deres interne regler, siger Carsten Norton.
Et langt generalieblad
Mens Satudarah har slået sig op på at være en "antiracistisk" motorcykelklub, har rockerklubbens medlemmer i utallige tilfælde haft tilknytning til samfundets værste forbrydelser.
Flere medlemmer har været i forbindelse med salg af narko, afpresning og drab.
I 2021 blev Satudarah-medlemmet Alexander Findanis idømt fængsel på livstid for drabet på det tidligere bandemedlem og radiovært Nedim Yasar, som blev begået i november 2018.
- I de 10 år, der er gået, er der stort set ikke en type forbrydelse, som medlemmerne ikke har været indblandet i. De har været involveret i vold, afpresning, narko, drabssager, og you name it. Nogle medlemmer har også været involveret i voldtægtssager og vold mod kvinder. Så deres generalieblad er ekstremt blakket, siger Carsten Norton.
Rigspolitiet har anmodet National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) om at undersøge, om der efter NSK’s vurdering er grundlag for at indlede en opløsningssag mod eksisterende rocker- eller bandegrupperinger i Danmark. NSK har dog oplyst til Rigspolitiet, at den undersøgelse tidligst kan ligge klar i andet kvartal af i år.
Vokser og vokser hurtigt
Ifølge Carsten Norton har Satudarah skilt sig ud fra andre rockerklubber ved at indtage en rolle som "bredt favnene". Mens det i andre rockerklubber er et krav, at man skal køre motorcykel, har det ikke været tilfældet i Satudarah.
Det har været med til at give dem en vis "succes", fortæller han. For de har kunnet vækste både hurtigt og meget og har skaffe "profiler" i medlemmer, som tæller den tidligere bokser Patrick Nielsen – som på grund af sit rockermedlemskab ikke kan bokse professionelt i Danmark – og rapperen A'typisk.
- De åbner bare afdelinger, og hvis det ikke går, så lukker de igen. Det ser man ikke rigtig de andre gøre. De har ikke den samme aggressive ekspansionstrang, siger Carsten Norton:
- Det sker ikke hvert år, at der åbner en ny Hells Angels-afdeling i Danmark. Heller ikke Bandidos. Det kan godt være, at de flytter fra ét hus til et andet, men de åbner ikke i nye byer hele tiden. Det har Satudarah gjort. Det er helt klart en bekymring (for myndighederne, red.).
TV 2 har uden held forsøgt at få en kommentar fra National enhed for Særlig Kriminalitet.